URBANO PLEZANJE

Urbano plezanje ali nočno plezanje (slengovsko in angl. tudi “buildering”) je plezanje po (običajno) zunanji strani stavb ter drugih umetnih struktur. Slengovski izraz buildering, ki ga plezalci največkrat uporabljajo, je zloženka iz angleških besed »building« (stavba) in »bouldering« (balvansko plezanje). Lepši slovenski prevod, urbano plezanje, enako namiguje, da aktivnost vključuje plezanje po strukturah, ki so delo človeških rok.

Če se plezalec loti urbanega plezanja na veliki višini brez uporabe vrvi in varovalnih pripomočkov, je lahko tovrstna dejavnost zelo nevarna in se odvija zunaj zakona, zato se takšno plezanje večinoma dogaja ponoči. Mojstri urbanega plezanja, ki po zgradbah plezajo brez dovoljenja, se po končanih podvigih pogosto srečajo s policijo. Spektakularne urbane vzpone, kot je prosto soliranje nebotičnikov, navadno izvajajo samotarski izkušeni plezalci, ki včasih pritegnejo velike množice mimoidočih ter medije. Kljub temu so tovrstni plezalci redki.

Urbano plezanje je lahko tudi bolj sorodno balvanskemu plezanju, kjer plezalci plezajo krajše dele zgradb. Medtem ko večina lastnikov zemljišč to aktivnost ne odobrava, nekateri, kot na primer Koloradska univerza v Boulderju ter Univerza Tufts, urbano plezanje na mnogih krajih prezrejo.

Čeprav je urbano plezanje pogosto solo šport, je v zadnjem času postalo tudi skupinska dejavnost. Tako kot pri bolj tradicionalnemu športnemu plezanju, tudi urbani plezalci plezajo nove smeri in jih ocenjujejo po težavnostnih stopnjah.

RB_urbano_plezanje_01

Na vrh

Dodaj odgovor