SMER PREPLEZANA NA VEČ NAČINOV

Smer je lahko preplezana na več načinov

  • Na pogled. Smeri plezalec od prej ne pozna, je torej še nikoli ni plezal in tudi nikogar ni videl plezati v njej. Prepleza jo v prvem poizkusu, brez predhodnega študija, od tal do vrha s sprotnim nameščanjem varovanja.
  • Na Flash. Plezalec ima lahko informacije o smeri, lahko gleda drugega plezalca, vendar smer prepleza v prvem poskusu.
  • Vzpon z rdečo piko. Plezalec je smer že plezal ali pa mu ne uspe smeri preplezati v prvem poizkusu. Končni vzpon mora biti prav tako opravljen v enem poizkusu od tal do vrha s sprotnim nameščanjem varovanja. Plezalec ne sme med vzponom počivati v klinih ali izven smeri. Če pade se mora vrniti na izhodišče, potegniti vrv iz klinov in pričeti znova.
  • Vzpon z rdečim krogom. Plezalec smer prepleza prosto, s tem da je med plezanjem padel. Soplezalec ga spusti do prvega počivališča ali na varovališče, od koder nadaljuje plezanje, ne da bi pri tem potegnil vrv iz klinov. Ta način pride v poštev samo pri plezanju v visokih stenah. V športnem plezanju se štejejo samo prvi trije načini.
  • Plezanje z varovanjem, nameščenim od zgoraj (top rope). Plezalca med plezanjem varujemo z vrvjo preko sidrišča na vrhu smeri. Ta način se uporablja za začetnike in za študij smeri.

Na vrh

Dodaj odgovor