BALVANSKO PLEZANJE

Balvansko plezanje ali balvaniranje, slengovsko tudi bolderiranje (iz angl. izraza bouldering), je plezanje brez vrvi na balvane, ki praviloma niso višji od doskočne višine, zato pri padcih navadno ne pride do resnih poškodb. Balvansko plezanje se običajno izvaja na velikih balvanih, umetnih balvanih, izvajajo pa ga tudi na večjih stenah ali celo stavbah.

Balvansko plezanje je plezalni slog, kjer je poudarjena moč  ter dinamika gibanja in ne toliko vzdržljivost, značilna za športno plezanje. Pri balvaniranju se plezalec osredotoča predvsem na posamezne gibe ali pa na kratka zaporedja gibov. Balvanske smeri imenujejo problemi, ker je narava balvanskega plezanja pogosto kratka, nenavadna in podobna reševanju problema. Včasih ti problemi vključujejo tudi nekatere umetne omejitve ali zaporedja gibov, kjer so oprimki »izven meja«.

Da bi zmanjšali možnost poškodbe pri padcu, se plezalci redko povzpnejo višje od 3-5 metrov. Za varovanje plezalci uporabljajo posebne blazine, imenovane crash pad, ki ublažijo sile ob padcu. Po navadi plezalca varuje tudi varujoči; njihova naloga je, s pomočjo rok, usmeriti morebiten padec na blazino.

pv0512-004c

Na vrh

Dodaj odgovor